Skip to content

Par atbalstu jaunajam ārstniecības personu atalgojuma modelim un tā pilnveides nepieciešamību

LR Valsts prezidentam
Egilam Levitam

LR Saeimas priekšsēdētājai
Inārai Mūrniecei

LR Ministru prezidentam
Arturam Krišjānim Kariņam

LR veselības ministram
Danielam Pavļutam
LR finanšu ministram
Jānim Reiram
LR Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas
priekšsēdētājam Andrim Skridem

2021. gada 18. martā, Rīgā

Par atbalstu jaunajam ārstniecības personu atalgojuma modelim un tā pilnveides nepieciešamību

Latvijas Ārstu biedrība (turpmāk – LĀB), Latvijas Jauno ārstu asociācija (turpmāk – LJĀA) un Latvijas Māsu asociācija (turpmāk – LMa) aizvadītajā gadā ir aktīvi iesaistījušās Veselības ministrijas (turpmāk- VM) organizētajā jaunā ārstniecības personu atalgojuma modeļa izstrādes “domnīcā”, lai nodrošinātu veselības aprūpes finansējuma un cilvēkresursu atbilstību Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (turpmāk – OECD) vidējiem rādītājiem.

Tāpēc vēlamies atkārtoti apliecināt konceptuālu atbalstu VM izstrādātajam ziņojumam “Jaunais ārstniecības personu atalgojuma modelis”, kura ieviešana praksē jau tuvākā nākotnē ļaus risināt ilgstošās sistēmiskas kļūdas Latvijas veselības nozarē. Vienlaikus piekrītam, ka ir nepieciešama turpmāka diskusija par ziņojumā ietvertajām niansēm, atkārtoti pieaicinot visas ieinteresētās puses. Neraugoties uz Covid-19 pandēmijas izraisīto krīzi, to nedrīkst atlikt!

Uzskatām, ka VM ziņojuma neapstiprināšana būtiski kavēs solītā un pelnītā atalgojuma palielināšanu veselības aprūpes nozarē strādājošajiem, kā arī dramatiski ietekmēs turpmāko trūkstošo cilvēkresursu saglabāšanu un jaunu piesaisti veselības nozarei. Tāpat pastāv pamatotas bažas, ka negatīva lēmuma gadījumā vēsture varētu atkārtoties, radot vēl smagāku nozarē nodarbināto reakciju nekā  2019. gada protesta akcijās. Tuvā nākotnē pastāv reāls medicīnas darbinieku masveida emigrācijas vilnis.

Tāpat vēlamies norādīt, ka jaunā ārstniecības personu atalgojuma ieviešana noteikti ir jāīsteno tuvāko piecu gadu laikā, pretējā gadījumā reforma nesasniegs savu mērķi un zaudēs jēgu! Tieši pretēji – Latvijas veselības nozare zaudēs jebkādu savu konkurētspēju un tiks stimulēta vēl lielāka cilvēkresursu aizplūšana no valsts!

Latvijas Ārstu biedrības prezidente Ilze Aizsilniece
Latvijas Māsu asociācijas prezidente Dita Raiska
Latvijas Jauno ārstu asociācijas valdes priekšsēdētājs Artūrs Šilovs