Skip to content

Latvijas Ārstu biedrības Goda biedra statuss piešķirts 16 izciliem Latvijas ārstiem

Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) valde ir piešķīrusi Goda biedra statusu 16 Latvijas ārstiem, kas ar savu mūža darbu ievērojami sekmējuši medicīnas un veselības aprūpes attīstību. Goda biedru vidū ir izcili dažādu nozaru speciālisti, kurus nominējušas dažādu medicīnas nozaru profesionālās organizācijas. 

“Latvijas Ārstu biedrības pastāvēšanas laikā Goda biedra statuss kopumā ir piešķirts vairāk nekā 200 Latvijas ārstiem. Esam pagodināti šo cilvēku pulku papildināt vēl ar 16 personībām, kas veidojušas un virzījušas mūsdienu Latvijas medicīnu. Uzlabojoties epidemioloģiskajai situācijai valstī, būsim priecīgi kolēģus satikt un sveikt arī klātienē,” atzīmē LĀB prezidente Ilze Aizsilniece.  

Pēc Latvijas Internistu biedrības rekomendācijas LĀB Goda biedra statuss piešķirts četriem izciliem ārstiem un jauno ārstu skolotājiem – prof. Jurim Pokrotniekam un prof. Jānim Zaļkalnam, kā arī asoc. prof. Ivanam Zagorskim un asoc. prof. Mārītei Antrai Ozoliņai. Prof. J.Pokrotnieks 30 savus dzīves gadus ir veltījis Latvijas jauno ārstu sagatavošanai, ir latviešu valodā vienīgo endoskopijas mācību grāmatu autors. Savukārt ilggadējais Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Gerontoloģijas klīnikas ārsts un Rīgas Stradiņa universitātes prof. J. Zaļkalns kolēģu un studentu atzinību izpelnījies ne tikai pateicoties savām zināšanām un profesionalitātei, bet arī cilvēciskajām kvalitātēm – viņa stāja un uzvedības kultūra kalpo par paraugu jaunajiem ārstiem. Arī RSU asoc. prof. I. Zagorskis devis nozīmīgu ieguldījumu jauno mediķi apmācībā, ar lielu atbildību un godprātīgi veicot gan darbu medicīnas izglītības jomā, gan ārsta darbu. Asoc. prof. M.A. Ozoliņa augsto atzinību izpelnījusies par nozīmīgu un teicamu ārstes, akadēmisko un pētniecisko darbu.

LĀB Goda biedra statuss pēc Latviešu ārstu un zobārstu apvienības rekomendācijas piešķirts diviem izciliem latviešu izcelsmes ārstiem, brāļiem – prof. Bertramam Zariņam un prof. Kristapam Kristoferam Zariņam. Dr. B. Zariņš ir izcils traumatologs-ortopēds, kas medicīnas izglītību ieguvis ASV un darba mūžu aizvadījis Bostonas universitātes klīnikā, izstrādājot daudzas jaunas ķirurģijas ārstniecības metodes, vienlaikus vienmēr atbalstot un izglītojot Latvijas ārstus un studentus. Savukārt Dr. K. K. Zariņš ir asinsvadu ķirurgs, kas līdztekus izcilam profesionālajam darbam ASV, ir daudz darījis, lai atbalstītu Latvijas medicīnu un palīdzētu pacientiem dzimtenē. 

Goda biedra statuss pēc Latvijas Tuberkulozes un plaušu slimību ārstu asociācijas ieteikuma piešķirts diviem izciliem savas nozares ārstiem. Ilggadējai Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Tuberkulozes un plaušu slimību centra ārstei, Pasaules Veselības organizācijas ekspertei, daudzu starptautisko zinātnisko publikāciju autorei Dr. Vairai Leimanei, kuras devums tuberkulozes ierobežošanā Latvijā un pasaulē jau novērtēts ar Triju zvaigžņu ordeņa I pakāpes Goda zīmi un neskaitāmiem starptautiskas un nacionālas nozīmes apbalvojumiem. Tāpat par Goda biedru kļuvis pneimonologs internists Dr. Arians Lukins,  kurš ilgstoši vadījis PKUS pulmonoloģijas nodaļu un, kuru kolēģi raksturo kā ievērojamu ārstu un speciālists plaušu slimībās.

LĀB Goda biedra statuss pēc Latvijas Acu ārstu asociācijas rekomendācijas piešķirts izcilai oftomoloģei un acu ķirurģei Dr. Ilgai Lūkinai, kas Latvijā ieviesusi kataraktas modernās ķirurģijas metodes, ir jauno ārstu izglītotāja un aktīvi iesaistījusies arī ārstu tālākizglītības nodrošināšanā. Pēc Latvijas Anesteziologu-reanimatologu asociācijas rekomendācijas Goda biedra statuss piešķirts ilggadējai P.Stradiņa klīniskā universitātes slimnīcas ārstei anestezioloģei-reanimatoloģei un bijušajai RSU asoc. prof. Dr. Antoņinai Sondorei.      Savukārt pēc Latvijas Tiesu medicīnas ekspertu asociācijas rekomendācijas par LĀB Goda biedru kļuvis nopelniem bagāts tiesu eksperts un asoc. prof. Dr. Ojārs Teteris.

Latvijas Veselības Aprūpes Vadības Speciālistu asociācijas nominācijas ir bijušas pamats LĀB Goda biedra statusa piešķiršanai veselības aprūpes speciālistei un ilggadējai dažādu ambulatorās aprūpes iestāžu vadītājai Dr. Natālijai Točiļenko un ilggadējam psihiatriskās slimnīcas „Ģintermuiža” direktoram un ārstam, kā arī Latvijas slimnīcu biedrības līdzdibinātājam Dr. Uldim Čāčus.

Pēc Latvijas Neonatalogu biedrības ieteikuma par LĀB Goda biedru ievēlēta neonatoloģe Dr. Irisa Vilciņa, kas ir viena no neonatoloģijas nozares autoritātēm Latvijā, augsti novērtēta ārste, talantīga un studentu mīlēta jauno ārstu skolotāja. Savukārt pēc Latvijas Zobārstu asociācijas rekomendācijas par Goda biedri kļuvusi ārste-stomatoloģe un ilggadēja RSU Zobārstniecības fakultātes Mutes, sejas un žokļu ķirurģijas katedras docente Dr. Marina Sevastjanova.

LĀB Goda biedra statuss pēc Latvijas Psihiatru asociācijas ieteikuma piešķirts arī Dr. Lūcijai Arājai, kas visu savu darba mūžu ir veltījusi darbam Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrā, sniedzot neatsveramu ieguldījumu klīniskās psihiatrijas attīstībā Latvijā un jauno speciālistu izaugsmē. LĀB goda biedra nosaukuma piešķiršana ir cieņas un atzinības apliecinājums izciliem ārstiem, kas ievērojami sekmējuši medicīnas un veselības aprūpes virzību. Šo nosaukumu piešķir tikai nozares profesionāļiem ar lielu darba stāžu.