Skip to content

Sāksies pētījums par akūtām infekcijām bērniem

Cienījamie kolēģi,

Antibiotikas ir visbiežāk izrakstītie recepšu medikamenti bērniem. Labi zināms, ka ikdienas praksē nav viegli noteikt, vai bērnam ir vīrusu vai bakteriālas izcelsmes infekcija un izšķirties par  antibakteriālā terapijas uzsākšanu.

Daudzās valstīs  ģimenes ārstiem  ir pieejams CRO (C reaktīva olbaltuma) eksprestests, kas 2 minūšu laikā pacienta kapilārās asinīs (no pirksta) ļauj noteikt CRO līmeni. Pašreiz Latvijā tas pieejams tikai atsevišķās ārstu praksēs.

Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) sadarbībā ar Latvijas Ārstu biedrību vēlas Jūs aicināt piedalīties pētījumā par akūtām infekcijām bērniem, kurā tiks izzināta CRO eksprestesta un ārstu un vecāku jaunu zināšanu ieguves ietekme uz lēmumu pieņemšanu par antibiotiku uzsākšanu bērniem.

Pētījuma laikā ārstu prakses tiks nodrošinātas ar CRO eksprestesta noteikšanas aparātu. Ārsti vienlaikus tiks aicināti iegūt praktiskas zināšanas un saņemt tālākizglītības punktus, apmeklējot infektologa profesora Ugas Dumpja un kolēģu vadītu semināru par bērnu ar drudzi izvērtēšanu un racionālu antibiotiku lietošanu. Ārstiem būs pieejami arī 2019. gadā izstrādātie klīniskie algoritmi par drudzi bērniem un speciāli veidoti izglītojošie materiāli bērnu vecākiem.

Pētījums tiks uzsākts 2019. gadā novembrī. Specializēta datorprogramma nejaušināti elektroniski atlasīs ārstu prakses dalībai pētījumā. Lūgums kolēģiem būt atsaucīgiem, kad pētījuma organizatori Jūs telefoniski un rakstiski uzrunās dalībai.

Pētījumā iegūtie dati mums dos iespēju iepazīt jaunu diagnostikas metodi bērniem ar infekcijām, iegūt papildus zināšanas un pilnveidot bērnu ārstēšanu.

Rīgas Stradiņa universitāte un Latvijas Ārstu biedrība